Reklama

Klasyczny chłodnik litewski

Kiedy jest gorąco, szukamy orzeźwienia.

Składniki

  • 2 pęczki botwiny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 ogórki gruntowe
  • dwa ogórki małosolne
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 600 ml zsiadłego mleka
  • 350 ml gęstej śmietany
  • 4 jajka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj wywar. Botwinę wraz z liśćmi bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj (kilka małych listków odłóż do dekoracji). Zalej małą ilością wody, tylko tyle, aby przykryła buraki i gotuj przez około 10 minut. Wywar natychmiast zakwaś sokiem z cytryny, aby nie stracił intensywnego koloru, a następnie schłodź.

Chłodnik z botwiny dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz połowę umytego i posiekanego pęczka koperku. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki lub paseczki.

Reklama

Zsiadłe mleko wymieszaj ze śmietaną, a następnie z wywarem. Dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki świeże oraz małosolne, a także rzodkiewkę.

Ugotuj na twardo jajka, obierz je ze skorupek. Przekrój na pół. Do każdego talerza włóż jedno jajko. Wlej mocno schłodzony wywar z botwinki, posyp koperkiem.

Tuż przed podaniem zupy, dodaj posiekany szczypiorek, resztę koperku i udekoruj listkami botwiny.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy