Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Klasyczne knedle z truskawkami

Knedle to zdecydowanie słodki smak mojego dzieciństwa. Wakacje na działce z babcią nie mogły obyć się bez robienia knedli. Były z truskawkami, ze śliwkami, z malinami... A potem człowiek cieszył się ich smakiem i strzelającym ze środka sokiem owocowym - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk.

Składniki

  • ok. 300 g mąki pszennej
  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • ½ kg dojrzałych truskawek
  • 2 duże jajka od kury z wolnego wybiegu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki - dodatkowo

  • bułka tarta
  • ¼ kostki masła
  • szczypta cynamonu
  • kwaśna śmietana (opcjonalnie)
  • brązowy cukier do smaku

Ugotowane i ostudzone ziemniaki dokładnie utłucz i połącz z jajkami, mąką, szczyptą soli i cukrem. Mąkę dodawaj stopniowo, do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj z niego rulon, a następnie pokrój go w mniejsze kawałki. Każdy z nich rozpłaszcz na mały placek, a na jego środku połóż truskawkę. Zwiń całość, zalep i uformuj kulkę.

Reklama

Tak przygotowane knedle wkładaj do gotującej się i osolonej lekko wody. Gotuj 5-6 min.

Następnie odcedź knedle i wrzuć na patelnię z roztopionym masłem i bułką tartą. Knedle posyp cukrem, dokładnie obtocz w maślanej mieszance z patelni i podawaj.

Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Jana Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz" - przeczytaj wywiad z autorami

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje