Reklama

Reklama

Kiszona cukinia

Teraz jest najlepszy czas na kiszenie! Polecamy przepis na kiszoną cukinię, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i kanapek.

Składniki

  • 2-3 cukinie
  • kilka ząbków czosnku
  • 5-6 gałązek kopru
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • korzeń chrzanu
  • 1 litr przegotowanej wody
  • sól do przetworów

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cukinię umyj, obierz, odetnij górę i pokrój (tak, jak chcesz - może być kostka, talarki...).

2. Cukinię ułóż ciasno w słoikach. Do każdego włóż 3 obrane ząbki czosnku, liść laurowy, po 2 ziarna ziela i pieprzu, kilka nasionek gorczycy, gałązkę kopru i ok. 3 cm obranego korzenia chrzanu. 

3. Zalej ostudzoną wodą zagotowaną z solą w proporcjach - 1 łyżka soli na 1 litr wody. 

4. Słoik lekko zakręć i odstaw w kuchni na kilka dni. Gdy zakończy się burzliwy okres fermentacji, po 3-4 dniach, mocno zakręć słoik i odstaw do kwaszenia. Po ok. 2 tygodniach będzie gotowa do spożycia.

Zobacz także:

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje