Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kimchi ramen

Kimchi jest bogate w witaminy (m.in. A, C i witaminy z grupy B). Jedzenie kimchi poprawia odporność (m.in. dlatego, że zawiera chili i czosnek) i bardzo korzystnie wpływa na trawienie ze względu na obecność dobroczynnych bakterii.

Kimchi jest uznawane za jedną z pięciu najzdrowszych potraw na świecie.

Składniki

  • 1 szklanka kimchi
  • 2 łyżki zalewy z kimchi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płatków chili kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 dymki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • opakowanie tofu (ok. 180 g)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 125 g makaronu (najlepiej oryginalnego ramen, ale można też zrobić z innym)

Reklama

Do garnka na gorący olej ryżowy wrzucamy wyciśnięty czosnek, starty imbir i płatki chili. Smażymy dosłownie 10 sekund, żeby nie spalić czosnku, a następnie dorzucamy pokrojone w kostkę tofu i dolewamy bulion warzywny.

Dodajemy cukier trzcinowy, kimchi i zalewę z kimchi. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, a następnie dorzucamy makaron ramen i po kolejnych ok. 5 minutach zdejmujemy z gazu.

Na koniec dodajmy olej sezamowy, mieszamy i całość posypujemy poszatkowaną dymką.

Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zupy moc". Wydawnictwo Zwierciadło.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje