Reklama

Reklama

Kiełki pełne witamin

Pod względem zdrowotnym lepsze niż owoce! Dlatego warto je dodawać do mięs i sałatek przez cały rok.

Sałatka z szynką i kiełkami rzodkiewki

Składniki: mieszanka sałat (rukoli, radiccio, masłowej), 3-4 pomidorki koktajlowe, kilka plasterków szynki parmeńskiej, garść kiełków rzodkiewki lub rzeżuchy, oliwa z oliwek, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu jabłkowego , 1/2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz.

Reklama

Umyj i osusz listki sałaty. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Oliwę roztrzep dokładnie z musztardą i octem jabłkowym, dopraw solą i pieprzem. Ułóż sałatę na talerzu, dodaj cząstki pomidorków, plasterki szynki i kiełki. Polej sosem, wymieszaj. Kiełki rzodkiewki zawierają witaminy A, C, B, E, H, kwasy omega-3 i błonnik. Kiełki rzeżuchy - witaminy C, A, B, D i sole mineralne.

Makaron z wieprzowiną i kiełkami fasoli mung

Składniki: 2 garście makaronu jajecznego, 30 dag mięsa wieprzowego (szynka, łopatka), 3 łyżki sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej, 1 marchew, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 łyżka imbiru marynowanego w miodzie, 2 łyżki kiełków fasoli mung, 1 łyżka sezamu, sól, pieprz.

Mięso wieprzowe pokrój na cienkie plastry. Z sosu sojowego, czosnku, szczypty soli i pieprzu przygotuj marynatę. Mięso zamarynuj i odstaw do lodówki na około godzinę. Papryki i cebulę pokrój w paski. Marchew i pietruszkę obierz i potnij na paski obieraczką do jarzyn. Do garnka wrzucić papryki, cebulę, pietruszkę, imbir i duś pod przykryciem około 10 minut. Mięso podsmaż chwilę na patelni, dodaj do warzyw i duś kolejne 5 minut. Całość posyp sezamem. Makaron ugotuj, dodaj do warzyw. Na końcu dodaj kiełki (już nie duś). Dopraw do smaku, wymieszaj i podawaj.

Awokado z marchewką i kiełkami lucerny

Składniki: 1 awokado, 2 marchewki, sok z 1/2 limonki lub cytryny, oliwa z oliwek, kiełki lucerny, świeżo zmielony czarny pieprz, sól.

Awokado przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestki. Marchewki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Skrop sokiem z limonki, dodaj kilka kropel oliwy, dopraw solą i pieprzem. Wypełnij marchewką miejsce po pestce i posyp kiełkami lucerny. Do marchewki możesz jeszcze dodać uprażone na patelni ziarna sezamu. Uwaga: kiełki lucerny to doskonałe źródło witaminy C - 1/2 szklanki tych kiełków zawiera jej tyle, ile 6 szklanek soku pomarańczowego.

SHOW 7/2015

Dowiedz się więcej na temat: kiełki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje