Reklama

Keks z cukinii z migdałami

Zdrowa warzywna alternatywa dla zwykłego ciasta.

Składniki

  • 200 g cukinii
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 2 kisiele cytrynowe
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody

Sposób przygotowania:

Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij masło z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. 

Następnie powoli ucieraj masło, dodając po jednym żółtku. 

W misce wymieszaj zmielone migdały z przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i kisielem w proszku. 

Cukinie dobrze wyszoruj, obetnij końcówki. Następnie zetrzyj ją wraz ze skórką na tarce o drobnych oczkach. Mocno ją odciśnij. Po chwili przełóż do utartych żółtek. Wciąż miksując, dodawaj partiami wymieszane suche składniki. 

Gdy masa będzie gładka, połącz ją z ubitą pianą. Ostrożnie wymieszaj łyżką, uważając, aby piana nie opadła. 

Formę keksową natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i posyp je płatkami migdałowymi. 

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w 180°C lub do tzw. suchego patyczka. 

Keks wyjmij z formy, gdy całkowicie ostygnie. 

Zobacz także:

Reklama
Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: keks | zdrowe jedzenie | warzywa | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy