Reklama

Reklama

Kawa doskonała, czyli jaka?

Kiedy szkodzi i czy rozpuszczalna może być dobra? O kawie opowiada Kuba Soja, Dziarski Barista.

Daria Pacańska: O czym powinniśmy pamiętać, żeby rano wypić dobrą kawę?

Reklama

Kuba Soja, Dziarski Barista: - Najlepiej smakują ziarna świeżo mielone, dlatego rano warto poświecić kilka chwil na poranny "workout" z młynkiem. 

Czy kawa rozpuszczalna może być dobrą kawą?

- Jest kilka instantów specialty, jak np. The Barn z Berlina, ale warto pamiętać, że ten typ kawy jest najbardziej przetworzony ze wszystkich na rynku. Zdecydowanie odradzam. Kwestia smakowa to kolejny element.

Kiedy i jak zrobiona kawa pozytywnie wpływa na organizm?

- Do tego należy podejść subiektywnie, każdy z nas inaczej reaguje na kofeinę. Zdecydowanie najlepsza jest kawa filtrowana, czyli bez fusów, najmniej podrażniająca. Kawy z mlekiem niosą ze sobą dodatkowo ładunek kalorii, kawa czarna ma dwie.

Jaka kawa szkodzi i w jakich ilościach?

- Dawka śmiertelna dla człowieka to 250 espresso, ale już więcej niż 5 dziennie powoduje zmiany w zachowaniu organizmu. Myślę, ze 4 filiżanki dziennie to rozsądna liczba.

Po czym rozpoznać dobrą kawę?

- Kawiarnie serwującą dobrą kawę? Na pierwszy rzut po menu: im mniej pozycji, tym lepiej. Dobre kawiarnie zazwyczaj stawiają na krótkie i dopracowane menu. Do tego szeroki wybór ziaren i już wie się, że jest szansa na bardzo dobrą kawę.

Czy to, że kawa jest świeżo mielona, wpływa w znaczący sposób na smak i jakość kawy?

- W świeżo mielonej kawie znajdzie się więcej smaku i aromatu. W momencie mielenia zaczyna się proces oksydacji, czyli wystawienie wcześniej osłoniętych części ziarna na działanie powietrza. Jest też pewna zależność pomiędzy CO2 a olejami, w których jest mnóstwo smaku. Kolejnym argumentem jest to, że podczas mielenia można wybrać odpowiednią grubość dostosowaną do metody, której zamierzamy użyć.

Co powinniśmy wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy?

- Prawda jest taka, że dobre espresso to najtrudniejszy i najdroższy temat dla home baristy. Nie zawsze maszyna potrafi zastąpić człowieka i jego doświadczenia. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie ekspres przelewowy, np. Moccamaster, ale jest to rozwiązanie dla fanów czarnych naparów. Dla lubiących kawę z mlekiem polecam mokka pot, czyli tzw. kafetierkę, można z tego zrobić całkiem fajny domowy rytuał.

Jakie są najlepsze dodatki do kawy? Czym zaskoczyć gości, na zbliżających się wielkimi krokami, imprezach typu garden party?

- Garden party to świetna okazja, żeby zaprezentować kawy na zimno. Myślę tutaj o espresso tonic, które szturmem podbija świat. Dobrej jakości tonic i espresso lub kawa z mokka pot da orzeźwienie i zaskoczy smakiem, wszystko oczywiście na wysokim lodzie.

*****

Chcę pomóc 1 % - Strona Fundacji POLSAT - Jesteśmy dla dzieci

Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: Kawa | dobra kawa | kawa rozpuszczalna | kawa espresso | dobre espresso

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje