Reklama

Reklama

Kaszotto gryczane z topinamburem

Prażona kasza, borowiki, topinambur. Brzmi jak obiad idealny? Polecamy przepis na gryczane kaszotto z pysznymi dodatkami.

Składniki

  • 400 g kaszy gryczanej prażonej
  • 200 g topinamburu
  • ½ l bulionu warzywnego lub wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • boczniaki lub inne grzyby
  • olej
  • masło
  • sok z cytryny
  • papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przepis pochodzi z 340. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Topinambur obrać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, uważając by się nie rozpadł (jeśli bulwy są duże, można pokroić je na mniejsze kawałki).

Suchą kaszę wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Prażyć przez 2-3 minuty, następnie podlać bulionem i dusić z marchewką i pietruszką (pokrojonymi w bardzo drobną kostkę).

Boczniaki pokroić na kawałki i usmażyć na oleju. Dodać podgotowany topinambur i smażyć dalej z dodatkiem masła.

Do kaszy z warzywami dodać łyżkę zimnego masła oraz sok z cytryny. Połączyć z usmażonymi grzybami i topinamburem. Przyprawić ostrą papryczką, solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

Dowiedz się więcej na temat: Kaszotto gryczane z topinamburem | kasza gryczana

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje