Reklama

Reklama

Kasza pęczak z pieczarkami

Zadbaj, aby Twój codzienny jadłospis zawierał wszystkie niezbędne składniki. Wypróbuj prosty przepis na obiad kaszą pęczak i pieczarkami.

Składniki

  • szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 40 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 2 łyżki sosu sojowego łyżka masła
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Pieczarki pokrój w plasterki i zrumień na oleju. Pod koniec smażenia posól i posyp pieprzem. Przełóż do innego naczynia. 

2. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj pęczak, chwilę smaż. Następnie wlej wodę lub bulion. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. W razie potrzeby dolej trochę wody lub rosołu. 

3. Do miękkiego pęczaku przełóż pieczarki, dodaj sos sojowy, tymianek oraz łyżeczkę masła. Wymieszaj. Podawaj jako samodzielne danie lub do obiadu.

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje