Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kasza jaglana z jabłkami

Pyszne danie na śniadanie lub kolację.

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 l mleka
  • 7 łyżek syropu z agawy
  • 3 duże jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 25 g migdałów
  • 100 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Reklama

Przepłucz kaszę ciepłą wodą, pozostaw na sicie. Wlej do garnka mleko i dodaj 5 łyżek syropu z agawy. Dokładnie wymieszaj. Wsyp kaszę do gotującego się mleka, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut. Obierz jabłka, wydrąż nasiona. Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach lub pokrój na nieduże kawałki.

Umyj cytrynę, przekrój na pół. Sokiem z połowy cytryny skrop jabłka, aby nie ściemniały. Przełóż jabłka do rondelka, dodaj 2 łyżki syropu z agawy i duś na małym ogniu około 5 minut, aż jabłka puszczą sok i zaczną się rozpadać.

Migdały posiekaj na niewielkie kawałki i podpraż przez około dwie minuty na suchej patelni. Wyłóż kaszę na talerz. Dodaj uduszone jabłka i uprażone migdały. Polej wszystko jogurtem i oprósz cynamonem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje