Reklama

Reklama

Kartacze

Wyśmienity przepis na regionalne kluski ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • pół pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Reklama

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pokrojoną szalotkę z czosnkiem, na złoty kolor. Dodajemy mielone masło oraz suszony majeranek. Po 6 minutach wrzucamy pokrojoną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Obrane ziemniaki dzielimy na pół. Jedną część gotujemy i przeciskamy przez praskę, drugą ścieramy na tarce. Ziemniaki przekładamy do jednej miski. Łączymy z mąką ziemniaczaną oraz mąką pszenną. Wyrabiamy ciasto, a następnie tworzymy wałek. Kroimy na mniejsze kawałki, z których formujemy placki. Packi faszerujemy mięsem mielonym i zlepiamy w kartacze. Gotujemy w osolonej wodzie, 4 minuty od wypłynięcia. Gotowe kartacze polewamy cebulką bądź masłem. Smacznego! 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje