Reklama

Reklama

Karpatka: Klasyczne ciasto parzone

Przełożone kremem budyniowym, a może z owocami? Które ciasto zaserwujesz do poobiedniej kawy?

Składniki na ciasto

  • 125 g Kostki do pieczenia Kasia
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • cukier puder do posypania

Składniki na krem

  • 250 g margaryna do pieczenia
  • 750 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 5 żółtek
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. W rondelku zagotuj wodę z margaryną i szczyptą soli. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż ciasto odejdzie od ścianek naczynia i utworzy zwartą kulę. Wtedy zdejmij je z ognia. Po lekkim przestudzeniu zmiksuj je, dodając po jednym jajku. 

2. Ciasto podziel na dwie części. Dwie tortownice o śr. 24 cm wysmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Do każdej nałóż połowę ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez ok. 35 minut. Odstaw do wystudzenia. 

3. Zagotuj 0,5 litra mleka. Pozostałe mleko zmiksuj z cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z żółtkami. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Powstały krem budyniowy przykryj folią (żeby nie zrobił się na nim kożuch) i wystudź. Zmiksuj Kasię, dodając po łyżce wystudzonego kremu budyniowego. 

4. Blaty ciasta przełóż kremem i lekko dociśnij. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem lub udekoruj wg uznania. 

Zobacz także:


Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje