Reklama

Karp z orzechami

Wigilijna tradycja to biały obrus, waza pełna czerwonego barszczu, smażony karp. Ania Starmach poleca karpia z orzechami.

Ryba:

2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonka)
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz

Sos bakaliowy:

100 g orzechów włoskich
50 g migdałów w słupkach
2 łyżki miodu
50 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietanki kremówki
3 łyżki świeżego tymianku

Ryba:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Karpia oprósz solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor i przełóż do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 minut (w zależności od grubości ryby).

Reklama

Sos bakaliowy:

Posiekaj tymianek. Na patelni, na której smażyła się ryba, upraż orzechy i migdały, dodaj białe wino i miód, podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj śmietanę i tymianek. Pieczonego karpia podawaj z bakaliowym sosem.

(dla 4 osób)

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy