Przejdź na stronę główną Interia.pl

Karnawałowe przekąski

Mamy pomysł na proste i pyszne menu na prywatkę!

Żeby przyjęcie było udane, towarzystwo powinno być wesołe, jedzenie smaczne, a gospodyni wypoczęta. Tylko jak zorganizować imprezę karnawałową w domu, żeby nie spędzić zbyt wiele czasu w kuchni? Bardzo prosto, wystarczy przygotować kilka łatwych i smacznych przekąsek.

Reklama

Proponujemy różnorodne dania, których wykonanie nie wymaga zbyt wiele wysiłku, a efekt zadowoli każde podniebienie. Będzie i sycąca sałatka, i słony śledź, a nawet pyszne "finger food", czyli smakołyki, które zjecie bez użycia sztućców. Mało? Zawiń wędzone śliwki i zielone oliwki w plasterki boczku, przekłuj wykałaczką i zapiecz krótko w piekarniku, do tego plastry pomidora i mozzarelli skropione oliwą. Więcej nie trzeba!

Pikantne babeczki

Składniki na 12 babeczek: 12 gotowych spodów do babeczek, 40 dag cebuli, 20 dag pomidorków koktajlowych, 30 dag kiełbasy, majeranek, kminek, 3 jajka, 20 dag żółtego sera, 40 dag kwaśnej śmietany, sól, pieprz, olej, natka pietruszki i listki bazylii do dekoracji.

Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w talarki, a kiełbasę w cienkie plasterki. Podsmaż razem na odrobinie oleju. l Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Odstaw, żeby przestygło. l Pomidorki umyj i osusz. Rozłóż po łyżce cebuli z kiełbasą w każdej babeczce.

Pomidorki układaj na farszu. Śmietanę zmiksuj z jajkami. Dopraw solą i pieprzem. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połowę dodaj do śmietany. Masą jajeczno-śmietanową z serem zalewaj farsz w babeczkach. Posyp każdą pozostałym serem. Piecz 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Udekoruj natką i listkami bazylii.

Śledź po japońsku

Składniki na 4 porcje: 3 ziemniaki, 4 płaty śledzia marynowanego, grubo mielony czarny pieprz, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, 4 jajka na twardo, 2 ogórki kwaszone, 2 jabłka, 1 puszka groszku konserwowego, majonez, 2 łyżki musztardy sarepskiej, sól, 1 por, pieprz drobno mielony.

Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Po przestudzeniu obierz i pokrój warzywa w kostkę. Dodaj do nich również pokrojone jajka, jabłka i ogórki, a także posiekanego pora i odsączony groszek (zostaw łyżkę do dekoracji). Sałatkę wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw ją do smaku solą i drobno zmielonym pieprzem. Odstaw do lodówki na godz.

Śledzie opłucz i osusz, jeśli są bardzo słone, warto je namoczyć, zmieniając kilka razy wodę. Na talerzu układaj porcję sałatki, na niej płat śledzia i oprósz grubo zmielonym czarnym pieprzem. Obok gotowego dania rozsyp kilka groszków. Możesz też udekorować każdą porcję kładąc obok niej kwiat przygotowany z surowej marchewki. Wystarczy obieraczką do warzyw pokroić marchewkę w cienkie plasterki i zwinąć.

Tortille z tuńczykiem

Składniki na 16 porcji: puszka tuńczyka w sosie własnym, pęczek dymki, 30 dag pomidorów, 15 dag sałaty, 15 dag jogurtu, 10 dag śmietany, sól, pieprz biały, 8 gotowych tortilli.

Przygotowanie: Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij. Dymki umyj i pokrój w talarki. Pomidory umyj, wyjmij nasiona i drobno pokrój. Sałatę umyj, osusz i porwij drobno. Jogurt wymieszaj ze śmietaną i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj sałatę, tuńczyka, dymkę i pomidory.

Tortille podsmażaj na suchej patelni przez ok 10-15 sekund z każdej strony. Układaj na środku każdego placka farsz, polewaj sosem jogurtowym i zwijaj. Przekrawaj ukośnie na pół. l Ustawiaj gotowe przekąski na talerzu wyłożonym papierową serwetką. W miseczce podaj pozostały sos.

Sałatka pietruszkowa

Składniki na 10 porcji: 50 dag przygotowanego wcześniej kuskusu, sól, pieprz, olej, 30 dag mrożonego groszku, 10 pomidorów, 2 pęczki dymki, po strąku czerwonej i żółtej papryki, pęczek natki pietruszki lub kolendry, sok z 2 cytryn, 2 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego tymianku, 25 dag przecieru pomidorowego.

Przygotowanie: Groszek gotuj w osolonym wrzątku 2-3 minuty. Odlej, zahartuj i odsącz. 6 pomidorów pokrój w kostkę, a szczypiorek od dymki w kawałki (cebulki odłóż). Papryki oczyść i pokrój w kostkę ok. 1,5 cm. Natkę opłucz i osusz. Kilka gałązek odłóż do dekoracji, a pozostałą drobno posiekaj. Sok z jednej cytryny wymieszaj z odrobiną soli, pieprzu i 5 łyżkami oleju. Do tak przygotowanej marynaty włóż pokrojone pomidory, papryki, groszek i szczypiorek. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godz.

4 pomidory zetrzyj na tarce. Cebule i czosnek drobno posiekaj, podsmaż je na rozgrzanym oleju, dodaj starte pomidory, przecier i tymianek. Podsmaż krótko i dodaj pozostały sok z cytryny. Wymieszaj kuskus z wszystkimi składnikami i udekoruj natką.


Dowiedz się więcej na temat: finger food | przekąski

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje