Reklama

Reklama

Karkówka z miodem i rozmarynem

Składniki

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 8 gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu
  • sól i czarny mielony pieprz

Karkówkę umyj i osusz. Posyp solą i pieprzem. Natnij na głębokość ok. 1 centymetra, a następnie naszpikuj plasterkami obranego czosnku. 

Igiełki z połowy rozmarynu dokładnie posiekaj. Dodaj do nich miód, paprykę słodką i ostrą, olej oraz zielony pieprz. Natrzyj mięso ze wszystkich stron powstałą marynatą.

Obłóż karkówkę resztą rozmarynu i przełóż do rękawa do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. na ok. 1,5 godziny.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje