Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kapusta z żurawiną

Surówka idealna do świątecznego obiadu.

Składniki

  • 1 czerwona kapusta (około 1 kg)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 liście laurowe
  • łyżeczka jagód jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól
  • 200 g galaretki z czerwonych porzeczek
  • 100 g świeżych lub mrożonych żurawin
  • 200 g obgotowanych kasztanów
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 5 goździków

Przygotowanie:

Reklama

Umyj kapustę i wytnij rdzeń. Pokrój ją w cienkie paseczki. Obierz i posiekaj cebule. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć cebule. Podsmażaj je na małym ogniu przez około 5 minut, aż się zeszklą. Dodaj kapustę, liście laurowe, jagody jałowca, ziele angielskie oraz goździki.

Obierz, a potem przeciśnij przez praskę ząbki czosnku i dodaj do kapusty. Wlej wino i sok jabłkowy, dopraw do smaku octem i solą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj nieco ponad godzinę. Na kwadrans przed końcem gotowania dodaj żurawinę i podgotowane kasztany. Wlej galaretkę oraz syrop klonowy. Wszystko jeszcze przez chwilę podduś.

Dopraw kapustę do smaku solą i w razie potrzeby octem winnym.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje