Reklama

Reklama

Kapuściane zawijaki

Składniki na 4 porcje

  • 1 główka włoskiej kapusty (ok. 1 kg) D sól
  • 200 g sera feta
  • 8 plasterków gotowanej szynki
  • 1 mała cebula
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka bulionu w proszku
  • 2 łyżki migdałów ze skórką
  • 75 g żółtego sera
  • gałka muszkatołowa

1. Kapustę włoską oczyść, oddziel 8 największych liści, włóż je do gotującej się wody (resztę kapusty możesz poszatkować, udusić i ułożyć na spodzie naczynia, w którym roladki będą zapiekane). Sparzone liście wyjmij, osusz, zetnij twarde nerwy.

Reklama

2. Ser feta pokrój na 8 słupków. Na liściach kapusty rozłóż plasterki szynki i kawałki fety. Zroluj i ułóż na spodzie żaroodpornej formy (tzw. szwem do dołu). Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Dolej szklankę zimnej wody oraz mleko. Wsyp bulion w proszku. Mieszając, zagotuj. Zmniejsz płomień, gotuj jeszcze 5 minut, aby sos beszamelowy zgęstniał. W czasie gotowania ciągle go mieszaj.

3. Migdały grubo posiekaj, żółty ser zetrzyj na tarce. Do beszamelu dodaj połowę startego sera. Przypraw solą i gałką muszkatołową. Roladki polej beszamelem. Posyp pozostałym serem i migdałami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 20-25 minut.

Zobacz również:


Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje