Reklama

Reklama

Kanapka z kurczakiem i mozzarellą

Wiosenna aura, choć zmienna, zachęca, by wyjechać za miasto. Przygotuj piknikowe menu! Smaczne i wygodne do zabrania na zieloną trawkę.

Składniki

  • 4 duże bułki lub 4 kawałki bagietki
  • 2 duże piersi kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • garść rukoli
  • 2 mozzarelle
  • kilka łodyżek tymianku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny

1. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem mięso. Wytnij ostrym nożem chrząstki i rozbij delikatnie. Oprósz piersi solą i pieprzem.

Reklama

2. W głębokim talerzu wymieszaj sok z cytryny, dodaj rozgnieciony czosnek, tymianek oraz oliwę. Włóż pokrojone w kawałki piersi z kurczaka i wymieszaj. Odstaw na 10 minut i rozgrzej w tym czasie patelnię grillową.

3. Ułóż kawałki mięsa na patelni i grilluj przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawią się ciemne paski. W połowie grillowania połóż na kurczaku gałązki świeżego tymianku.

4. Bułki lub bagietki przekrój na pół i skrop oliwą.

5. Ułóż je na patelni grillowej i podpiekaj tak długo, aż się zarumienią.

6. Obok ułóż pokrojoną w krążki czerwoną cebulę. Grilluj, aż będzie złotobrązowa.

7. Przełóż do bułki kawałki kurczaka. Dodaj umytą rukolę, cebulę i pokrojoną w plastry mozzarellę.

8. Tak przygotowaną kanapkę ułóż na patelni i grilluj, aż zacznie się topić mozzarella.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje