Reklama

Reklama

Kanapka na zimno: Lody w cieście

Te efektowne i przepyszne słodkości możesz zaproponować bliskim nie tylko od święta.

Czas przyrządzenia: 30
Składniki dla: 6

Składniki na biszkopt

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 65 g zimnej margaryny
  • 1 jajko

Składniki

  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 125 ml mleka 3,2 proc.
  • 125 g twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g pistacji
  • 250 g malin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ szklanki cukru

Przygotowanie

Do naczynia wlej oba mleka, dodaj twaróg i cukier puder, zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane pistacje, wymieszaj. Przełóż do mrozoodpornego pojemnika, włóż do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godz. mrożenia miksuj co 30 min, by nie wytworzyły się kryształki lodu. 

Maliny, sok z cytryny oraz cukier zagotuj w rondelku mieszając - aż cukier się rozpuści. Przetrzyj przez sitko. Kilka łyżek musu malinowego odłóż. Pozostały wlej do lodów, wymieszaj, by otrzymać efekt marmurka. Zamroź. 

Z podanych składników zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 6 krążków. Nałóż je do foremek do muffinek (odwrócone do góry nogami) formując miseczki. Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Do wystudzonych miseczek włóż lody, polej sosem malinowym.


Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: lody | Styl.pl | słodycze

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje