Reklama

Reklama

Kalafior z curry, groszkiem i kokosem

Pyszne wegetariańskie danie.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 kostka tofu (ok. 300 g)
  • 150 g mrożonego groszku
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki curry w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
  • duże wiórki kokosowe
  • kolendra

1. Umyj i oczyść kalafior. Podziel go na niewielkie różyczki.

Reklama

2. Wymieszaj na dużym talerzu curry w proszku z papryką, gałką muszkatołową, odrobiną soli oraz pieprzem. Pokrój tofu w niedużą kostkę i obtocz w przyprawach.

3. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż tofu na złoto-brązowo. Zdejmij z patelni, a następnie na dużym ogniu podsmaż kalafior.

4. Wrzuć na patelnię zamrożony groszek. Podsmażaj wszystko, mieszając co jakiś czas.

5. Wymieszaj czerwoną pastę curry z mlekiem kokosowym i wlej na patelnię. Podduś. Zgaś ogień i dodaj uprażone na suchej patelni orzechy włoskie.

6. Podawaj ciepłe, udekorowane wiórkami kokosowymi oraz świeżymi listkami kolendry.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje