Reklama

Reklama

Kalafior pieczony na ostro

Gdy jest gorąco, nikt nie myśli o długim staniu przy kuchni. Wypróbuj potrawy, które przygotujesz szybko i możesz je jeść także na zimno

Składniki

  • duży kalafior
  • łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka chili
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kalafior umyj, osusz i podziel na różyczki. 

2. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. W dość dużej misce połącz wędzoną paprykę z solą, lubczykiem, pieprzem, czosnkiem oraz chili. Dodaj cukier puder. Zalej 1/2 szklanki oliwy i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aby aromaty dobrze się połączyły. 

3. Różyczki kalafiora włóż do sosu i starannie obtocz ze wszystkich stron. Odstaw na 15 minut. 

4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na nim różyczki kalafiora. Możesz także upiec warzywo w odkrytym naczyniu żaroodpornym. 

5. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz ok. 30 minut. 10 minut przed końcem włącz górną grzałkę, aby kalafior ładnie się przyrumienił.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje