Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kalafior - jak go przyrządzić?

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu tego warzywa? Jak dobrze go wyczyścić? Sprawdzamy!

Kalafior w różnych kolorach

Reklama

Biały gości w kuchni od dawna. Ale od kilku lat na straganach pojawiły się także kalafiory zielone z kolczastymi różyczkami, fioletowe, pomarańczowe. Smakują podobnie, dodają jednak potrawom egzotyki i kolorów.

Gotowanie

Możemy kalafior podzielić na różyczki albo gotować w całości. Przed gotowaniem w całości włóżmy go na kilka minut do letniej wody, aby wypłukać zanieczyszczenia i gąsienice, które mogą gnieździć się w jego wnętrzu.

Jeśli do gotowania dodamy plasterek cytryny lub odrobinę mleka, kalafior zachowa jasny kolor.


Dobry sposób

Nieprzyjemnego zapachu, który pojawia się podczas gotowania kalafiora, pozbędziemy się, wrzucając do wrzątku surowy ziemniak, suchą skórkę chleba lub listek laurowy.

Do polania

Kalafior będzie smaczniejszy, gdy podamy go z zasmażką. Na patelni mieszamy masło z bułką tartą, lekko podrumieniamy, dodajemy łyżkę startego sera typu parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i polewamy kalafior.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje