Reklama

Reklama

Kalafior faszerowany mielonym mięsem

Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na kalafiora pieczonego z mięsem mielonym.

Składniki

  • 1 kalafior
  • sól
  • 1 cebula
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 400 g mieszanego mielonego mięsa
  • mielona słodka papryka
  • 300 g mozzarelli
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • kilka źdźbeł szczypiorku
  • trybula do dekoracji

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Gotuj je 7 minut w lekko posolonej wodzie. W tym czasie cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dołóż mielone mięso. Mieszając, smaż na rumiano. Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. 

2. Formę do zapiekania o śr. 18 cm wyłóż mięsną masą. Dobrze dociśnij ją do spodu. Ser mozzarella odsącz z zalewy, pokrój w plasterki. Połowę sera rozłóż na mięsnej masie. Jajko wymieszaj ze śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Różyczki kalafiora ułóż na spodzie z mięsa i sera. Polej masą śmietanową i przykryj pozostałymi plasterkami mozzarelli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 20 minut. 

3. Pomidor umyj, wytrzyj, oczyść z pestek, miąższ pokrój w kosteczkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Gotową zapiekankę pokrój na porcje. Posyp kosteczkami pomidora i szczypiorkiem. Udekoruj listkami trybuli.

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje