Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kaczka z sosem morelowym

Potrawę udekoruj kawałkami moreli z puszki i gałązkami szałwii. Smakuje wybornie z ryżem jaśminowym albo basmati.

Składniki na 4 porcje: 1 kaczka (ok. 2 kg) Farsz: 3 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 3 marchewki, 1 cytryna, sól, pieprz, gałązki natki pietruszki i szałwii. Sos: 1 puszka moreli, 3 łyżki cukru trzcinowego,  3 łyżki morelowego dżemu, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z pomarańczy, 4 łyżki brandy, imbir, kolendra.

Reklama

Warzywa umyć. Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka, seler pokroić w kostkę, obraną marchew - w talarki. Doprawić ziołami.

Tuszkę kaczki umyć, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć ziołami, wypełnić pokrojonymi warzywami, spiąć wykałaczkami.

Morele zmiksować z zalewą, cukrem, musztardą, dżemem, sokami, doprawić imbirem i kolendrą, zagotować, dodać brandy. 4 Kaczkę piec na ruszcie ok. 110 minut w temp. 220°C, polewając od czasu do czasu

Dowiedz się więcej na temat: kaczka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje