Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kaczka z orzechami włoskimi

Danie jak z azjatyckiej restauracji w twoim domu? Żaden problem! Oto przepis na kaczkę z orzechami włoskimi.

Składniki

  • 1/2 kaczki
  • kostka rosołu drobiowego
  • cebula
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki soku z czarnych porzeczek
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • bakłażan
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego i kawałek świeżego
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • ryż

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmaż. Wsyp po pół łyżeczki pieprzu, kurkumy i mielonego imbiru, wymieszaj. Smaż jeszcze przez chwilę i przełóż na talerz. 

2. Na tym samym tłuszczu zrumień pokrojone mięso, posyp je mąką, dodaj orzechy i smaż 5 minut. Wlej po 3/4 szklanki wody i soku z czarnych porzeczek. Wrzuć kostkę rosołową. Dopraw do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Całość duś około 1 godziny. 

3. Bakłażan pokrój w plastry, posól i odstaw na 45 minut. Następnie opłucz i osusz. Usmaż na rumiano na rozgrzanej oliwie. Wymieszaj z podduszoną cebulą i imbirem. Podawaj z kaczką i ugotowanym ryżem.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje