Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Kaczka z jabłkami, miodem i żurawiną

Kaczka to jeden z ukochanych świątecznych przepisów Ani Starmach. Można ją również podać podczas uroczystego obiadu.

Składniki:

kaczka o wadze +/- 2kg
800 g ziemniaków
4 małe jabłka
garść suszonej żurawiny
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego tymianku
1,5 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka miodu
pieprz

Reklama

Dzień przed planowanym posiłkiem natrzyj kaczkę tymiankiem, solą i drobno posiekanym czosnkiem (również wewnątrz).

Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, wymieszaj z łyżką miodu i żurawiną. Tak przygotowanym farszem napełnij wnętrze kaczki.

Kaczkę połóż na kratce nad głęboką blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na godzinę i 30 minut. Co kwadrans polewaj kaczkę wytapiającym sią z niej tłuszczem.

Ziemniaki pokrój w ćwiartki lub w ósemki, jeśli są duże. Z głębokiej blachy, która znajdowała się pod kaczką, odlej wytopiony tłuszcz. Umieść na niej ziemniaki i kaczkę. Piecz przez kolejną godzinę.

(dla 4 osób)

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję"

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje