Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kaczka z imbirem w pomarańczach

Imbir świetnie rozgrzewa i chroni przed infekcjami. Nic więc dziwnego, że o tej porze roku pachnie nim w domu. Również Twoim potrawom doda pikanterii i wspaniałego aromatu.

Składniki

  • kaczka o wadze 2,5 kg (bez podrobów)
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • po pół łyżki soli i pieprzu
  • 5 dag imbiru, obranego i drobno startego
  • łyżeczka chili
  • 2 świeże pomarańcze
  • 5 gwiazdek anyżu
  • gałązka trawy cytrynowej
  • szklanka soku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Skórkę na piersiach kaczki ponacinaj nożem i polej sosem rybnym (2 łyżki do środka, 3 na wierzch), natrzyj solą, pieprzem, imbirem i płatkami chili. Do środka włóż pokrojoną pomarańczę (razem ze skórką), anyż i trawę cytrynową. Następnie ułóż w brytfance i piecz przez godzinę w temp 180°C. 

2. Po tym czasie kaczkę wyjmij i cały wytopiony tłuszcz zlej do rondelka. Ponownie ułóż ją w brytfance, wlej sok pomarańczowy i wstaw do piekarnika. Piecz przez godzinę. W tym czasie kaczkę polewaj powstałym w brytfance sokiem i zlanym do rondelka klarownym tłuszczem. 

3. Po godzinie pieczenia do brytfanki włóż cząstki świeżej pomarańczy i wstaw z powrotem do piekarnika piecz jeszcze przez 40 minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje