Reklama

Kaczka po pekińsku

Przepis: Ching-He Huang

Porcja: dla 4 osób (około 24 placki)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 1 godzina 40 minut

Marynowanie: przez noc

Stopień trudności: średni

Składniki

  • jedna cała kaczka (do 2,7 kg)
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na glazurę

  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki przyprawy pięciu smaków
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek wody

Składniki na sos:

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 6 łyżek sosu hoisin
  • 6 łyżek bardzo drobnego cukru
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 3 szczypiorki, pokrojone na długie cienkie paski, do ozdoby
  • 1 ogórek, pokrojony na długie cienkie paski, do ozdoby
  • 1 paczka placków chińskich/mandaryńskich, do podania

Nakłuj całą kaczkę widelcem lub małym nożem. Ostrożnie opłucz kaczkę gorącą wodą. Odlej wodę, umieść kaczkę na stojaku i osusz ją ręcznikiem kuchennym. Przypraw kaczkę solą i pieprzem. Odstaw ją do czasu pieczenia.

W małej misce wymieszaj składniki glazury, następnie posmaruj całą kaczkę od zewnątrz i od środka. Odczekaj około 10 minut i posmaruj ponownie. Powtarzaj, aż zostanie tylko około 5 łyżek stołowych glazury (zostaw ją na później). Najlepiej marynować kaczkę całą noc, bez przykrywania, w lodówce.

Reklama

Podgrzej piekarnik do 175 stopni C.

 Wstaw kaczkę do piekarnika i piecz przez 45 minut. Następnie odwróć kaczkę i posmaruj resztą glazury, piecz przez kolejne 45 minut. Piecz, aż skórka stanie się chrupka i złociście brązowa. Upewnij się w połowie pieczenia, czy skóra nie przypieka się za bardzo. Jeśli tak się stanie, zmniejsz temperaturę i przenieś tackę niżej. Gdy kaczka będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i odstaw do czasu, aż przygotujesz sos.

 Aby przyrządzić sos, weź małą miskę, wymieszaj mąkę kukurydzianą z 1 łyżką  wody i odstaw na bok. Następnie w patelni lub woku wymieszaj pozostałe składniki. Gdy sos zacznie się gotować, dodaj mieszankę wody i mąki. Dobrze wymieszaj. Odstaw na bok do schłodzenia.

 Pokrój kilka pasków szczypiorku i ogórka.

 Pokrój kaczkę na plastry. Na środku każdego placka nałóż łyżeczkę sosu, dodaj kilka plastrów kaczki i udekoruj szczypiorkiem i ogórkiem. Podawaj natychmiast.

"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy