Reklama

Kaczka nadziewana kaszą i grzybami

Królowa każdego przyjęcia.

Składniki

  • 1 świeża kaczka o wadze ok. 2,5 kg
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 350 g borowików lub podgrzybków (mogą być mrożone)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, majeranek

Kaczkę umyj i i osusz. Dokładnie ją posól i natrzyj majerankiem w środku i na zewnątrz. Na maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj rozmrożone i pokrojone grzyby i duś około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem, a następnie dodaj ugotowaną kaszę. Wymieszaj.

Napełnij farszem kaczkę i dokładnie zepnij otwór wykałaczkami lub zaszyj bawełnianą nicią. Umieść kaczkę w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem, nakryj przykrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. 

Podczas pieczenia kilka razy polej kaczkę wytworzonym sosem i dwa razy przewróć. Po półtorej godzinie odkryj mięso i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Piecz jeszcze przez godzinę. Po tym czasie wbij w kaczkę wykałaczkę lub widelec - jeśli lekko wchodzi w mięso, to znak, że jest gotowe. Wyjmij wykałaczki i podawaj np. z dodatkiem ryżu, pieczonych warzyw lub owoców. Czas na ucztę!
Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy