Reklama

Reklama

Juszka z Dąbrowy

Juszka, czyli polewka jarzynowa z przewagą ziemniaków i dodatkiem kaszy jęczmiennej.

Składniki

  • 2 l wywaru na kościach
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • skwarki
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Reklama

Do ciepłego wywaru wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków). Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz lubczykiem. Kaszę przelać wrzątkiem na sicie i wrzucić do garnka. Dodać opaloną cebulę i ugotować do miękkości, przy czym mniej więcej w połowie dorzucić jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki.

Doprawić solą i pieprzem. Podawać okraszone skwarkami. Udekorować posiekaną pietruszką.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Zobacz także:

Nowalijki: Czy warto je jeść?

Gulasz wieprzowy z knedlikami

Polsat

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje