Reklama

Reklama

Jogurtowe ciasto z brzoskwinią

Aksamitne ciasto z brzoskwiniami będzie smakowitym dodatkiem do popołudniowej kawy.

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 g oleju
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 brzoskwinie

Składniki na kruszonkę

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 70 g cukru

Sposób przygotowania:

Reklama

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce ucieramy palcami 100 g mąki, 70 g masła i 70 g cukru. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę około 7 minut. Po tym czasie dodajemy jogurt naturalny i olej. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy kawałki owoców i posiekaną czekoladę. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje ze szklanką mleka. Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje