Reklama

Jeżynowa Pavlova

Wypieki z letnimi owocami: delikatne i mięciutkie jak pianka, a jednocześnie kruche. Wszyscy je uwielbiamy!

Składniki

  • 5 białek, sól
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 520 ml śmietany 36 proc.
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • jeżyny, borówki i mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Pianę delikatnie rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 30 minut w 120°C. Potem susz 4 godziny w 90°C przy uchylonych drzwiczkach. 

2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Miksując, partiami dodawaj mascarpone. Krem schłodź w lodówce. Wyłóż na bezowy spód. Wierzch udekoruj jeżynami, borówkami oraz listkami mięty.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy