Reklama

Reklama

Jesienne tartaletki

Z jabłek zrobisz nie tylko tradycyjną szarlotkę, lecz także efektowne wypieki i desery na każdą okazję.

Składniki na ciasto

  • 150 g mąki pszennej (możesz połączyć z krupczatką)
  • 90 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie

  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko, posiekane zimne masło oraz śmietanę. Szybko zagnieć ciasto (nie powinno zbyt długo ogrzewać się od rąk) i podziel je w proporcjach 1:2. Obie porcje owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Większą część wyjmij i rozwałkuj. Z placka wycinaj kółeczka i wylep nimi dno i boki tartaletek. Piecz około 10 minut w temp. 200°C. 

2. Jabłka obierz, pokrój w niedużą kosteczkę. Następnie posyp mąką, cukrem i cynamonem i wymieszaj. Wyłóż porcję na każdą tartaletkę. Z lodówki wyjmij resztę ciasta, rozwałkuj. Wytnij foremką listki lub serduszka. Przykryj nimi ciasteczka. Piecz około 20 minut w temp. 190°C (do zrumienienia). Doskonale smakują na zimno i na ciepło.

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje