Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jesień, chce się jeść!

Równanie jest proste: temperatura spada, więc apetyt rośnie. Słońca coraz mniej? Częściej masz ochotę na coś słodkiego. To dlatego, gdy lato zmienia się w jesień, często przybywa nam kilogramów. I potrzebna jest zmiana menu. Andrzej Bryk, szef kuchni w hotelu DoubleTree w Warszawie, powiedział nam, co jeść, by zaspokoić głód i nie przytyć.

 Tortilla z kurczakiem, warzywami, salsą z pomidorów i guacamole

Czas przyrządzenia: godzina + noc na marynowanie mięsa
Składniki dla: 2

Składniki

  • pszenne tortille,
  • 180 g piersi z kurczaka,
  • 50 g sera cheddar,
  • 160 g obranych warzyw: marchewki, papryki, cukinii, cebuli,
  • sól,
  • pieprz,
  • mielony kumin,
  • mielona kolendra,
  • świeże liście kolendry,
  • oliwa,
  • opcjonalnie do podania liść bananowca

Składniki na salsę:

  • 200 g świeżych pomidorów bez skórki,
  • 1 papryczka jalapeño (marynowana),
  • 1 świeża czerwona papryczka chili,
  • 1/4 pęczka szczypiorku,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • szczypta pieprzu,
  • mielonego kuminu,
  • oliwa,
  • łyżka liści świeżej kolendry,
  • łyżka soku z cytryny

Składniki na guacamole

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • odrobina oliwy,
  • sól,
  • kilka listków kolendry

Wymieszaj dwie łyżki oliwy ze szczyptą soli, pieprzu, kuminu, łyżeczką kolendry. Natrzyj marynatą pierś z kurczaka, włóż do miseczki, przykryj. Wstaw na noc do lodówki.

Reklama

Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 170°C (funkcja grill), piecz mięso ok. 20 minut. Wyjmij kurczaka, pokrój w cienkie paski, odstaw.

Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, pokrojone w słupki warzywa smaż 2 minuty, dopraw solą, pieprzem, kuminem, kolendrą. Odstaw do wystudzenia.

Oba placki tortilli przekrój na trzy trójkątne części (jak emblemat Mercedesa). Zwiń każdą w rożek, wypełnij go warzywami, kurczakiem i pokrojonym w słupki serem cheddar.

Owiń rożki paskiem z liścia bananowca. Nagrzej piekarnik do 175°C. Włóż tortille do żaroodpornego naczynia i piecz 25 minut.

Przed podaniem posyp farsz listkami świeżej kolendry.

Salsa pomidorowa: usuń gniazda nasienne z pomidorów, resztę pokrój w kostkę, dodaj posiekane liście kolendry, papryczki jalapeño, chili i szczypiorek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dodaj odrobinę oliwy.

Guacamole: w ceramicznej miseczce rozgnieć na gładką masę awokado, dodaj sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy. Dopraw solą, dodaj posiekane liście kolendry. Podawaj ciepłe tortille z sosami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje