Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jedz jak nasi piłkarze!

Przygotuj wraz z kucharzem polskiej reprezentacji wyjątkowe dania! To bardzo smaczne, odżywcze posiłki, które zapewniają energię i siłę.

Tomasz Leśniak od 10 lat jest kucharzem piłkarskiej reprezentacji Polski. Pierwsze lekcje gotowania pobierał od mamy. Naszym piłkarzom często serwuje posiłki w formie szwedzkiego stołu.

Aromatyczna gryczanka

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 szklanki (ok. 200 ml) płatków gryczanych
  • 2-3 szklanki (ok. 200 ml) wody
  • 1 cały cynamon (kora)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 cały kardamon
  • miód do smaku
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka suszonych jagód goji
  • 1 łyżka uprażonych orzeszków pinii
  • 1 łyżka pokrojonych w kostkę suszonych jabłek
  • 1 łyżka pokrojonych w kostkę suszonych moreli
  • świeże owoce sezonowe: borówki, maliny, jeżyny, porzeczki lub truskawki

Reklama


 1. Wlej do rondelka dwie szklanki wody. Dodaj cynamon, anyż, kardamon i 1 łyżkę miodu.

2. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut.

3. Na gotującą się wodę wysyp płatki gryczane, zagotuj i odstaw na bok. Możesz też użyć płatków błyskawicznych lub od razu ugotować płatki do miękkości.

4. Po kolei dodaj wszystkie suche składniki. Jeśli będzie taka potrzeba, dolej trochę wody i miodu. Gotuj to jeszcze przez ok. 10-15 minut.

5. Wyciągnij z rondelka cynamon, anyż i kardamon.

6. Dodaj owoce sezonowe.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje