Reklama

Jarskie gołąbki

Spróbuj, jak pyszne, lekkie i zdrowe są obiady bez kotleta.

Składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • 25 dag żółtej soczewicy
  • 50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano

Przygotowanie:

Kapustę umyć, usunąć głąb, zagotować w osolonym wrzątku. Zdjąć 12 liści. Jedną cebulę posiekać, soczewicę opłukać, razem podsmażyć na 1/2 oleju, doprawić solą, pieprzem, oregano. Zalać 1/2 bulionu, gotować 15 min. Przecedzić (wywar zachować).

Ser zetrzeć na tarce o grubych otworach, połowę natki posiekać, wymieszać z odsączoną soczewicą. Liście kapusty rozłożyć na płask, na środek nakładać nadzienie z soczewicy, zwinąć jak najściślej, obwiązać nitką, obsmażyć na reszcie oleju.

Reklama

Gołąbki gotować w reszcie bulionu 15 min. Cebulę i pieczarki oczyścić, pokroić, podsmażyć na maśle. Mąkę wymieszać z wywarem z soczewicy, dodać do grzybów, doprawić solą, pieprzem, gałką, zagotować. Wlać do gołąbków. Posypać resztą natki.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy