Reklama

Jarski obiad

Sycące, bezmięsne dania dla całej rodziny.

Warzywa zapiekane pod serem

Składniki na 4 porcje: 2 brokuły, 2 gałązki bazylii, 5 gałązek majeranku, po 15 dag czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych, 25 dag boczniaków, 2 małe bakłażany, 8 łyżek oliwy, po 5 dag mozzarelli parmezanu, gorgonzoli i miękkiego żółtego sera, sól, pieprz

1. Brokuły podzielić na różyczki, włożyć do posolonego wrzątku, gotować 3-4 minuty. Przelać na sitku zimną wodą, odsączyć. Gałązki majeranku porwać na kawałki. Listki bazylii pociąć w paseczki. Boczniaki oczyścić. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, a potem pokroić w plasterki.

Reklama

2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Porcjami wrzucać pokrojone bakłażany i smażyć na rumiano. Zdjąć z ognia, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać jeszcze 1 łyżkę oliwy. Wrzucić pomidorki koktajlowe, smażyć 2-3 minuty. Dołożyć majeranek, przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu mocno podsmażyć boczniaki, przyprawić do smaku.

3. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki ułożyć w żaroodpornej formie. Posypać posiekaną bazylią. Skropić pozostałą oliwą. Mozzarellę pokroić w plasterki, gorgonzolę pociąć na kawałeczki, miękki żółty ser i parmezan grubo zetrzeć na tarce. Wszystkimi serami przykryć wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać około 15 minut.

Zupa z gorgonzolą, gruszką i sherry

Składniki na 4 porcje: 1 duża gruszka, pół szklanki słodkiego sherry, 2 cebule, 0,5 l bulionu z kurczaka (może być wywar drobiowy lub warzywny z kostki), 2 łodygi selera naciowego, 5 dag masła, 12,5 dag sera gorgonzola, 20 dag śmietany kremówki, sól, biały pieprz

1. Gruszkę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na małe kawałki. Przełożyć je do rondelka, zalać alkoholem i na chwilę odstawić. Cebule obrać, dość grubo posiekać. Seler naciowy oczyścić, opłukać, odciąć liście, a łodygi pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim seler. Wyjąć 2 łyżki selera, a do garnka dołożyć cebulę. Smażyć razem przez chwilę, potem wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze 25 minut.

2. Ser gorgonzola rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną. Bulion przecedzić, ponownie wlać do garnka. Dodać ser ze śmietaną oraz gruszki zalane sherry. Całość gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym białym pieprzem. Gotową zupę rozlać do kokilek lub miseczek, udekorować odłożonymi kosteczkami selera (lub groszkiem ptysiowym). Podawać z chrupiącą bagietką.

Gniazdka makaronowe

Składniki na 4 porcje: 25 dag spaghetti, 1 mała cukinia, 4 pokrojone suszone pomidory w zalewie z oliwy, gałązki oregano i majeranku, 180 ml mleka, 3 jajka, 5 dag startego sera gouda, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, 1 puszka pomidorów w kawałkach, pieprz

1. Ugotować makaron. Mleko wymieszać z jajkami, ziołami, solą, pieprzem. Formę na muffinki z 8 zagłębieniami natłuścić, wyłożyć papierowymi foremkami. Suszone pomidory wymieszać z pokrojoną w kostkę cukinią i ugotowanym makaronem. Nałożyć do wgłębień w formie, formując gniazda. Zalać masą jajeczną. Posypać serem. Piec 30 minut w 200°C.

2. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, sól, pieprz i około 50 ml wody. Gotować 4-5 minut. Gniazda makaronowe serwować z sosem.

Smaker poleca 30 pomysłów na dania bez mięsa

Życie na gorąco 7/2012

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: makaron
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy