Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jarmuż z kiełbasą i gorczycą

Jarmuż jest trochę gorzkawy w smaku. Jeżeli przed dodaniem do potrawy włożysz go do zamrażalnika (na ok. godzinę), stanie się bardziej delikatny.

Składniki

  • 2-3 pęczki jarmużu
  • 40 dag kiełbasy wieprzowej
  • 40 dag niedużych ziemniaków
  • 3 średnie cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 3-4 łyżki masła lub margaryny
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • sól, pieprz

1. Cebulę obrać, pokroić w dość grube plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ósemki. Marchew oczyścić, obrać, pokroić na kawałki takiej wielkości jak ziemniaki. Jarmuż przebrać, porządnie wypłukać, wyciąć grube nerwy, pokroić w paski.
2. Rozgrzać połowę  tłuszczu na patelni.  Cebulę, ziemniaki i marchewkę obsmażyć, często obracać, żeby warzywa się nie przypaliły. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć na półmisek. Rozgrzać pozostały tłuszcz, włożyć  jarmuż, smażyć 3 min.
3. Podsmażone cebulę, ziemniaki i marchew przełożyć do rondla,  zalać bulionem i dusić 20 min. Następnie dodać jarmuż i gorczycę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę, dusić razem jeszcze ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Doprawić.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje