Reklama

Jak zrobić suszone pomidory?

​Najlepsze do suszenia są pomidory lima lub śliwkowe.

1. Przygotuj dowolną ilość pomidorów i blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 140°C z termoobiegiem.

2. Pomidory umyj i przekrój wzdłuż na pół. Na blaszce wyłożonej papierem poukładaj pomidory skórkami do dołu. 

3. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 5-6 godzin. Zostaw lekko uchylony piekarnik. Wysuszone i wystudzone pomidory zalej oliwą z oliwek. 

4. Tak przygotowane najlepiej jest przechowywać w papierowej toreb- ce. Inny sposób, to włożenie ich do słoiczka (możesz wsypać zioła, np. bazylię, płatki migdałów albo pestki dyni) i zalanie oliwą z oliwek. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy