Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak zrobić dobry zakwas na żurek

Przepis jest całkiem prosty. Przygotuj zakwas już dziś!

Składniki

  • szklanka mąki żytniej razowej,
  • 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
  • ząbek czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Do słoika wsyp mąkę i zalej ją wodą. Wymieszaj i dodaj przyprawy. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Gdy mąka ładnie opadnie, zakwas mieszaj raz dziennie. Żur kisimy w temperaturze pokojowej do uzyskania kwaskowatego smaku. Po 5 dniach przenieś zakwas do lodówki.

Reklama

Puszysty sernik

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje