Reklama

Reklama

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Z podeschniętego, a nawet całkiem suchego chleba można przygotować oryginalne, smaczne potrawy i zaoszczędzić sporo pieniędzy.

Zagęszczacz do sosów i zup

Suchy chleb lepiej nadaje się do zagęszczania sosów i zup niż mąka. Może wręcz służyć do przyrządzenia zupy. Klasyczna śląska wodzianka to nic innego jak kawałki czerstwego chleba zalane gorącą wodą lub rosołem i przyprawione czosnkiem. Dla poprawienia smaku możesz posypać potrawę startym żółtym serem.

Francuskie grzanki

Reklama

Gdy masz na nie ochotę, prawdopodobnie, jak większość z nas, przygotowujesz je z kromek świeżego chleba lub bułki. Spróbuj wykorzystać suche pieczywo. Wystarczy zamoczyć kromki w roztrzepanych jajkach i usmażyć na maśle (2 jajka na 5-6 kromek). Możesz podać je ze słodkimi lub słonymi dodatkami (dżemem, miodem, wędliną, sałatą, pomidorem). Jeśli nie będziesz ich jeść na słodko, do jajek dodaj zioła (bazylię, lubczyk, cząber).

Ciasto z bułek

 Spodziewasz się gości, a nie masz w domu nic słodkiego do herbaty? Wykorzystaj czerstwe bułki, rogaliki, chałkę. Ubij 2 jajka z 1/2 szklanki cukru, dodaj szklankę mleka, wymieszaj i zalej miksturą pokrojone na małe kawałki pieczywo, ułożone w blaszce lub żaroodpornym naczyniu (blaszkę wyłóż papierem do pieczenia). Odstaw na co najmniej 15 minut, aby bułki zmiękły. Następnie posyp owocami, np. borówką amerykańską, pokrojonymi w kostkę jabłkami, gruszkami i piecz ok. 40 minut w 180°C. Lekko przestudź, a następnie posyp cukrem pudrem.

Pyszne knedle

Z czerstwych bułek przygotujesz tani i smaczny obiad dla rodziny. Pokrój bułki na kawałki, zalej mlekiem i odstaw, aby zmiękły. Następnie zmiksuj z jajkami (2 jajka na 4 kajzerki). Dodaj przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła i dokładnie wymieszaj. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i gotuj w osolonym wrzątku aż wypłyną. Podawaj do mięsa lub okraszone masłem. Jeśli chcesz zjeść je na słodko (z owocami, masłem i cukrem), nie dodawaj soli, pieprzu i ziół.

Włoski przysmak

 Panzanella to toskańska sałatka z pomidorów, cebuli, czerstwego chleba i przypraw. Można dodać do niej sałatę, oliwki. Niektórzy moczą chleb, aby zmiękł, ale lepiej zrobić z niego grzanki.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje