Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak wykorzystać chwasty w kuchni

​Przy pieleniu grządek albo oczyszczaniu ogrodu zachowaj młode pokrzywy, młode liście mniszka lekarskiego oraz jego kwiaty.

Kwiaty mniszka w cieście naleśnikowym 

Reklama

Kwiaty (ok. 40) opłucz, rozłóż na ściereczce na pół godziny. Przygotuj ciasto naleśnikowe - zmiksuj:

- 2 szklanki mąki, 

- 2 szklanki mleka, 

- 2 jajka,

- szczyptę soli do smaku. 

W takim cieście naleśnikowym zanurzaj kwiaty i smaż na głębokim oleju. Podawaj z dżemem. 

Pasta do kanapek 

Umyj po dużej garści liści mniszka i liści pokrzywy, osącz na sicie i drobno posiekaj. Wymieszaj: 

- 200 g twarogu, 

- 3 łyżki śmietany 18 proc.,

- garść posiekanych orzechów laskowych albo włoskich,

- 2 łyżki siemienia lnianego, 

- 3 łyżki posiekanego koperku. 

Dodaj posiekaną zieleninę, wymieszaj. Dopraw pastę do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. 

>>> Przepis na zupę z pokrzywy znajdziesz na następnej stronie <<<

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje