Reklama

Reklama

Jak sprawnie wydrążyć kokosa

Nigdy wcześniej nie miałaś do czynienia z tym egzotycznym orzechem? Podpowiadamy, jak dobrać się do jego wnętrza.

Twardy orzech do...

Reklama

Kokos to duży orzech o bardzo twardej skorupie. Kryje w sobie cenne mleczko i miąższ. Żeby dostać się do jego serca, nie trzeba wcale dużej siły.

Narzędzia

Przygotujmy głęboki talerz lub miseczkę na wodę kokosową oraz duży, ciężki młotek. Jeśli nie mamy młotka, może to być tłuczek do mięsa, byle był metalowy, a nie drewniany.

Woda kokosowa

Na czubku kokosa są trzy oczka. Ostrym, wąskim nożem nakłujmy każde, by sprawdzić, które da się wydrążyć. Można tak zrobić tylko z jednym z nich! Po zrobieniu otworu, wylejmy mleko. Orzech gotowy jest teraz do rozłupania.

Opukiwanie

Rozłupywanie ułatwmy sobie rysując flamastrem linię w poprzek orzecha. Tę linię musimy ostukać. Nie uderzajmy z całej siły! Wystarczą krótkie, zdecydowane stuknięcia, jedno obok drugiego. Obracajmy skorupę, aż pojawią się pęknięcia. Rozdzielmy kokos.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje