Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak przyrządzić rybę?

Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża? I jak ją najlepiej przyrządzić? Zdradzamy sposoby!

Test świeżości

Reklama

Świeża ryba ma przejrzyste oczy, czerwone skrzela bez śluzu, twarde łuski, dobry zapach i silnie błyszczącą skórę, powleczoną przejrzystym śluzem. Z kolei jeśli jest już podzielona na kawałki albo filety, powinny być one gładkie i błyszczące.

Pieczona lub duszona

Rybę, która ma być pieczona lub duszona, w całości kładę rozcięciem na brzuchu na dużym obranym ziemniaku albo odwróconej do góry dnem filiżance. Dzięki temu równomiernie się upiecze lub udusi.

Ze skórką

Roladki rybne będą się ładnie trzymały w całości, jeśli zrolujemy je skórą do środka. Z kolei gdy smażymy filety ze skórką, to należy ją ponacinać w kilku miejscach. Zapobiegnie to marszczeniu się skórki, a mięso ryby usmaży się równomiernie.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje