Reklama

Reklama

Jak przechowywać owoce w okresie zimowym?

Owoce to podstawa naszej diety i ciężko się bez nich obejść, zwłaszcza zimą. Dlatego warto wiedzieć jak z nimi postępować, by służyły nam jak najdłużej. Poznajcie sprawdzone sposoby na przechowywanie owoców.

Kupuj rozsądnie

Zwracaj uwagę, w jakich warunkach przechowywane są owoce w sklepie. Nie wybieraj tych pękniętych, uszkodzonych czy z wyraźnymi wgnieceniami, ponieważ zazwyczaj psują się szybciej od tych zdrowych. Warto także przy zakupie sugerować się twardością lub kolorem owocu. Bardziej dojrzałe sztuki wytrzymają w naszych piwnicach czy lodówkach znacznie krócej, dlatego jeśli np. planujesz kupić banany i nie jesteś pewna czy zjesz je wszystkie od razu po zakupie - wybierz te bardziej zielone. Dojrzeją już w twojej kuchni.

Piwnica twoim sprzymierzeńcem

Reklama

Piwnica to doskonałe miejsce do przechowywania żywności, zwłaszcza owoców. Jednak należy pamiętać, by ją do tego przygotować. Po pierwsze - postaw na odgrzybianie. Spryskanie piwnicy środkiem grzybobójczym zapobiegnie przedwczesnemu dojrzewaniu i gniciu się owoców, a także zabije zarazki po wcześniejszych lokatorach.

Po drugie - odpowiednia temperatura. W piwnicy powinno być chłodno, przykładowo jabłka lubią temperaturę do 5 stopni Celsjusza, podobną jak ta w chłodniach sadowniczych. Zwróć także uwagę, by piwnica była od czasu do czasu wietrzona i dostatecznie wyciemniona, światło nie jest przyjacielem twoich owoców.

Owoce w kuchni

Jeśli nie masz piwnicy lub nie lubisz trzymać tam owoców, pozostaje ci kuchnia. Tutaj również trzymaj się kilku zasad. Przede wszystkim unikaj parapetów i miejsc mocno nasłonecznionych - owoce będą w takich miejscach znacznie szybciej dojrzewać. Jeśli zauważysz, że jakikolwiek owoc się psuje, wyrzuć go lub odizoluj od reszty, bo w innym wypadku reakcja łańcuchowa sprawi, że wszystkie owoce zaczną gnić.

Unikaj przechowywania w zamkniętych opakowaniach, gdyż brak powietrza może sprzyjać rozwojowi pleśni i wydzielaniu szkodliwych związków. W kuchni najlepiej sprawdzą się patery na owoce, miski lub zwykły talerz.

Przechowywanie w lodówce

Czy wszystkie owoce powinno przechowywać się w lodówce? Otóż nie! Do chłodziarki trafić powinny przede wszystkim delikatne owoce, takie jak jagody, truskawki czy poziomki. W zimnie możemy też przechowywać jabłka czy gruszki. Z kolei owoce egzotyczne, takie jak banany, ananasy, kiwi czy cytrusy powinno przechowywać się w temperaturze pokojowej, jednak jeśli są już bardzo dojrzałe i istnieje ryzyko, że się zepsują, można spokojnie wstawić do lodówki.

Zasadniczo wszystkie owoce (prócz cytrusów czy ananasa) wydzielają etylen, który powoduje przyspieszenie dojrzewania warzyw, dlatego warto zwracać na to uwagę w czasie chowania produktów do lodówki. Nie stawiajmy obok siebie jabłek, gruszek i warzyw, gdyż te ostatnie bardzo szybko dojrzeją, a w rezultacie mogą się nawet przedwcześnie zepsuć. Z drugiej strony jednak, kiedy kupiliśmy zbyt twarde awokado czy pomidory, wystarczy postawić je na kilka godzin w pobliżu wydzielających etylen owoców.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje