Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak nie kochać brokułów?

Teraz ten zielony kwiat niepodzielnie króluje na stołach! Oto kilka dań z brokułami.

Zapiekanka z rybą i brokułami

Składniki na 4-6 porcji: 1/2 opakowania makaronu (np. świderków lub wstążek), 1 duży brokuł, 4 kostki z mintaja lub morszczuka, kilka kropli soku z cytryny, 3 bardzo dojrzałe pomidory, sól, pieprz, 1 szklanka śmietanki 30%, 3-4 jajka, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 10-15 dag tartego żółtego sera, 1/2 kostki masła.

Reklama

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odłożyć. Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować. Pomidory umyć, pokroić w cząsteczki.

Rybę rozmrozić, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Układać warstwami makaron, rybę, brokuły i pomidory.

Śmietanę dokładnie wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką. Zalać warzywa, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC na godzinę.

Brokuły w cieście

Składniki na 4 porcje: 1-2 brokuły Ciasto: 2 jajka, 15 dag mąki pszennej, 1 szklanka piwa, sól, 1 litr oleju. Sos czosnkowy: twaróg ze szczypiorkiem (250 ml), 1 ząbek czosnku, sól, kolorowy pieprz. Sos paprykowy: 250 ml majonezu, 1 papryka czerwona, sól, pieprz, papryka w proszku.

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek. Po 2-3 minutach odcedzić i zalać zimną wodą. Jajka wymieszać z mąką i piwem (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Maczać brokuły w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu.

Czosnek drobno posiekać, a następnie rozgnieść z solą tak, by puścił sok. Wymieszać z twarogiem, doprawić kolorowym pieprzem i ewentualnie solą. Wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut przed podaniem, aby się porządnie przegryzł.

Paprykę upiec w rozgrzanym do 220°C piekarniku (około 15 minut). Zawinąć w folię, wystudzić i obrać. Pokroić na małe kawałeczki, zmiksować z majonezem, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Sosy podać do brokułów.

Naleśniki z brokułami

Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 2 szklanki mleka, 2 szklanki letniej wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, szczypta soli, olej do smażeni.a Farsz: 2 brokuły, 40 dag boczku wędzonego, 2 ząbki czosnku, 30 dag pieczarek, 2 łyżki mąki, sól, pieprz.

Zmieszać mleko z wodą i szczyptą soli, wbić jajka, zmiksować. Dodać obie mąki i zmiksować. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni i na małej ilości oleju.

Brokuły podzielić na malutkie różyczki, ugotować na półmiękko. Boczek pokroić w kostkę, wytopić tłuszcz. Pieczarki obrać i pokroić, usmażyć na powstałym tłuszczu. Dodać brokuły i zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Posypać mąką, wymieszać, chwilę smażyć.

Farsz nakładać na naleśniki, zawijać. Przed podaniem podgrzać na patelni lub w piekarniku.

Zupa krem z brokułów

Składniki na 4 porcje: 1 duży brokuł, pęczek włoszczyzny, 1 kostka rosołowa, 2-3 ziemniaki, 10 dag dość miękkiego sera żółtego, np. edamskiego, sól, czerwony pieprz, dla chętnych śmietana lub groszek ptysiowy.

Do litra wrzącej wody wrzucić kostkę rosołową oraz włoszczyznę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz różyczki brokuła (kilka zostawić do dekoracji). Doprawić, gotować do miękkości.

Zupę zmiksować i przelać do miseczek. Udekorować tartym serem, różyczkami brokuła oraz czerwonym pieprzem. Osobno podać śmietanę i groszek ptysiowy.

Sałatka brokułowa

Składniki na 2-3 porcji:  1/2 opakowania makaronu (świderki lub kokardki), 1 brokuł, 1 żółta papryka, 15 dag wędzonej szynki, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu.

 Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować też na półmiękko. Odcedzić i schłodzić w zimnej wodzie, osączyć.

Z papryki usunąć gniazdo nasienne, umyć strąk i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w plastry średniej grubości. Zwijać je w ruloniki i kroić w paski, tak, aby powstały ślimaczki.

Makaron wymieszać z papryką, jogurtem i majonezem, doprawić solą i pieprzem, wyłożyć do salaterki. Na wierzchu dekoracyjnie ułożyć różyczki brokuła oraz ślimaczki z szynki.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje