Reklama

Jak lato, to chłodnik!

Chłodnik litewski z botwinką i ogórkiem

Składniki

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 g kefiru lub zsiadłego mleka
  • 400 g śmietany 18 procent tłuszczu
  • 2 nieduże ogórki gruntowe
  • 1 mały ząbek czosnku
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyj. Odetnij buraczki, obierz je, a następnie pokrój w drobną kosteczkę. Usuń brzydkie liście, resztę wraz z łodyżkami posiekaj. Wlej bulion do garnka, przełóż do niego buraczki i gotuj na średnim ogniu około 20 minut.

Gdy buraczki będą prawie miękkie, dodaj liście botwinki i gotuj jeszcze około 5 minut. Wlej łyżeczkę octu lub soku z cytryny, wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Następnie dodaj kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę.

Zetrzyj na tarce o dużych oczkach obrany ogórek i drobno posiekaj ząbek czosnku. Dodaj je do reszty składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

Umyj i osusz szczypiorek i koperek, posiekaj. Połowę dodaj do zupy. Rozlej chłodnik do talerzy. Udekoruj resztą zieleniny oraz posiekanym ogórkiem. Bardzo dobrze smakuje z młodymi ziemniakami lub jajkami ugotowanymi na twardo. Warto wiedzieć, że tradycyjny chłodnik litewski podawano z ugotowanymi szyjkami rakowymi lub pokrojoną pieczenią cielęcą.

Pomidorowo-paprykowy z orzechami

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mały por
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki orzechów arachidowych lub innych
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • szczypta słodkiej i wędzonej papryki w proszku oraz tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa
  • listki mięty
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

Podsmaż na oliwie pokrojone pomidory. Wlej bulion i dodaj obrane warzywa. Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut.

Umyj i oczyść papryki. Połóż je na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy będą miękkie, dodaj do pomidorów. Dopraw wszystko przyprawami i gotuj ok. 10 min. 3. Usuń włoszczyznę. Do reszty dodaj orzechy. Ostudź, a następnie zblenduj. Zabiel jogurtem naturalnym. Rozlej do szklanek. Udekoruj orzechami i miętą.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy