Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak lato, to chłodnik!

Pomidorowo-paprykowy z orzechami

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mały por
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki orzechów arachidowych lub innych
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • szczypta słodkiej i wędzonej papryki w proszku oraz tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa
  • listki mięty
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

Reklama

Podsmaż na oliwie pokrojone pomidory. Wlej bulion i dodaj obrane warzywa. Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut.

Umyj i oczyść papryki. Połóż je na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy będą miękkie, dodaj do pomidorów. Dopraw wszystko przyprawami i gotuj ok. 10 min. 3. Usuń włoszczyznę. Do reszty dodaj orzechy. Ostudź, a następnie zblenduj. Zabiel jogurtem naturalnym. Rozlej do szklanek. Udekoruj orzechami i miętą.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje