Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak lato, to chłodnik!

​Mają wiele zalet: sycą, chłodzą i nawadniają organizm. Można je przygotowywać z różnych składników. Ważne, aby były dobrze schłodzone i odpowiednio doprawione.

Chłodnik litewski z botwinką i ogórkiem

Składniki

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 g kefiru lub zsiadłego mleka
  • 400 g śmietany
  • 18 procent tłuszczu
  • 2 nieduże ogórki gruntowe
  • 1 mały ząbek czosnku
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Przygotowanie:

Reklama

Botwinkę dokładnie umyj. Odetnij buraczki, obierz je, a następnie pokrój w drobną kosteczkę. Usuń brzydkie liście, resztę wraz z łodyżkami posiekaj. Wlej bulion do garnka, przełóż do niego buraczki i gotuj na średnim ogniu około 20 minut.

Gdy buraczki będą prawie miękkie, dodaj liście botwinki i gotuj jeszcze około 5 minut. Wlej łyżeczkę octu lub soku z cytryny, wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Następnie dodaj kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę.

Zetrzyj na tarce o dużych oczkach obrany ogórek i drobno posiekaj ząbek czosnku. Dodaj je do reszty składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Umyj i osusz szczypiorek i koperek, posiekaj. Połowę dodaj do zupy. Rozlej chłodnik do talerzy. Udekoruj resztą zieleniny oraz posiekanym ogórkiem. Bardzo dobrze smakuje z młodymi ziemniakami lub jajkami ugotowanymi na twardo. Warto wiedzieć, że tradycyjny chłodnik litewski podawano z ugotowanymi szyjkami rakowymi lub pokrojoną pieczenią cielęcą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama