Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jajka zapiekane w awokado

Zdrowe śniadanie.

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz, 4 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki jasnego octu balsamicznego
  • trochę sosu tabasco
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 plasterków wędzonego boczku

1. Awokado rozciąć wzdłuż na pół. Wyjąć pestki, miąższ od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Od spodu każdej połówki awokado ściąć cienki plasterek skórki tak, aby stabilnie stały.

Reklama

2. Połówki awokado ustawić - przecięciem do góry - na blasze przykrytej pergaminem. W miejsca po pestkach wbić jajka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez 20 minut.

3. W tym czasie przygotować salsę: czerwoną cebulę obrać, posiekać. Pomidory oczyścić z pestek, miąższ pokroić w drobną kostkę i wymieszać z cebulą. Posypać cukrem, solą i pieprzem. Skropić jasnym octem balsamicznym i sosem tabasco. Polać oliwą, dobrze wymieszać.

Plasterki boczku pociąć na kawałeczki i wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Jajka zapieczone w awokado wyjąć z pieca, oprószyć solą i pieprzem. Posypać kawałeczkami wysmażonego boczku. Podawać z salsą cebulowo-pomidorową.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje