Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jajka w marchewkowych kołnierzykach

Pomysłowe śniadanie.

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 6 pszennych tostów
  • 4-6 łyżeczek masła
  • 2-3 marchewki D 6 jajek
  • 2 plasterki bekonu
  • 1/2 sałaty endywii
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki jasnego octu winnego
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • tłuszcz do posmarowania formy


1. Każdy z tostów cienko rozwałkować, posmarować masłem, przekroić na pół. Marchewki obrać, krajalnicą pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paseczki. Formę na muffinki z sześcioma wgłębieniami posmarować tłuszczem.

Reklama

2. Dołeczki w formie wyłożyć połówkami tostów. Ułożyć je na krzyż - do góry stroną posmarowaną masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200°C. Piec 3-4 minuty. Potem do wgłębień z tostami włożyć marchewkowe paseczki, formując rulony. Do środka każdego rulonu wbić jajko. Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec jeszcze 8-10 minut.

3. W tym czasie plasterki bekonu pokroić na kawałki i wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Endywię (ewentualnie inną sałatę) opłukać, osuszyć, porwać w rękach na kawałeczki. Pomidorki koktajlowe umyć, wytrzeć, pokroić na połówki. Sałatę i pomidorki przełożyć do miseczki, skropić olejem i octem winnym, delikatnie przemieszać. Posypać odrobiną cukru oraz solą i pieprzem. Muffinki wyjąć z piekarnika, posypać kawałkami wysmażonego bekonu. Podawać z przygotowaną sałatką.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje